Identification of class models imperfection - Kungurtsev, Oleksiy B.; Novikova, Nataliia O. (Вісник сучасних інформаційних технологій, 2020)
Проведено аналіз способів тестування моделей програмних класів. Показано, що в зв’язку зі збільшенням обсягу робіт на етапі складання моделей, зростає актуальність верифікації моделей. Встановлено, що для перевірки моде-лей класів, отриманих в результаті автоматизованого опису варіантів використання, необхідно удосконалити існуючу модель класу і розширити набір перевірок порівняно з існуючими рішеннями. Отримала подальший розвиток модель класу. У моделі представлені три розділи: заголовок класу, методи класу і атрибути класу. Удосконалення моделі полягає у введенні поняття мети створення та спрямування класу в цілому, його методів і атрибутів. Кожна операція, пов’язана з побудовою моделі класу, забезпечується посиланням на відповідний варіант використання і його пункт, що дозволяє при необхідності виконати перехід від вимог до елементів опису моделі (пряме трасування) і від елементів опису до вимог (зворотне трасування). Введена система типів для елементів моделі, що дозволяє без конкретизації типів на рівні мови програмування досить повно представити оголошення функцій і атрибутів класів. На підставі ряду шаблонів проектування і випадків рефакторінга виділені три категорії ситуацій, коли слід покращувати модель класу: зауваження до класу в цілому, зауваження до функцій класу, зауваження до атрибутів класу. Для кожної категорії встановлено набір зауважень до моделі та запропоновано рішення для їх виявлення. Запропоновані моделі та алгоритми реалізовані в програмному рішенні і пройшли апробацію з точки зору повноти виявлення зауважень до моделі і скорочення часу на процес виявлення зауважень порівняно з традиційними технологіями виявлення дефектів в моделях класів.